Karya Ilmiah Pengaruh Media Sosial Bagi Pelajar

Ki alat sosial antara medium komunikasi paling hangat pada abad ini sehingga sudah menjadi sebahagian keutamaan nasib. Persoalannya, apakah kebaikan dan keburukan Kendaraan Sosial terhadap cukup umur di negara kita?

Kepentingan dan Keburukan Media Sosial dalam galengan cukup umur

Lega masa ini, penggunaan media sosial melalui internet amat popular di Malaysia. Media sosial seperti “Facebook”, “Instagram”, dan “Twitter” mendapat perasaan mahajana di negara ini terutamanya golongan remaja. Kerelaan alat angkut sosial mengangkut kepada perubahan ke sebelah penyertaan publik secara dalam talian. Media sosial tersebut menjadi satu trend intern kehidupan umum waktu kini. Hal ini disebabkan tuntutan terdapat di wahana sosial yang panjang lidah boleh menyentak perhatian masyarakat. Cukup umur kini telah menjadikan penggunaan media sosial di internet ini sebagai medium bakal mengisi kegagalan waktu mereka. Hal ini disebabkan maka itu aplikasi yang usil bisa menarik perhatian mahajana di Malaysia. Secara lain langsung, penggunaan media sosial ini mutakadim memberikan kesan riil dan subversif terhadap gaya nasib para remaja.=

Meninggi kenalan nan mentah

Sebagaimana nan kita ketahui, eksploitasi media sosial dapat menambah kenalan nan baru di samping kekeluargaan yang sudah lama terputus dapat dieratkan sediakala. Apabila seseorang itu sudah menamatkan sesuatu pengajian di sekolah menyebabkan mereka telah abtar hubungan antara suatu seimbang tidak. Sarana sosial ini digunakan sebagai suatu medium utama bakal mencari kenalan lama yang sudah lalu terputus. Mereka dapat memahami kerjaya yang mutakadim diceburi oleh rakan dan dapat berinterasi antara satu setinggi lain. Gambar yang sudah lalu diletakkan di dalam memoar juga boleh dilihat dan dikomen maka dari itu semua rakan. Mereka pula dapat menyampaikan maklumat begitu juga mengadakan suatu pertemuan di sesuatu tempat dengan mengumpulkan guru-master dan rakan-rakan. Perkara ini menjadi mudah kerana dapat menjimatkan masa dan tenaga dengan cara menggunakan kemudahan nan sedia suka-suka. Kaprikornus jelaslah bahawa pengusahaan media sosial dapat menambahkan kenalan yang baru.

Memuati Perian Lapang

Selain itu, ramai remaja juga menghabiskan perian mereka dengan media sosial. Dengan adanya laman sesawang sosial, mereka boleh mengisi masa lapang mereka dengan melayari facebook. Bagi mereka yang bijak, di samping mengisi masa lapang ada antara mereka membuat bisnes dan membuat promosi melalui kendaraan sosial seperti mana Facebook dan Twitter. Mereka kembali bisa menjadikan media sosial tersebut ibarat alternatif untuk menambahkan pendapatan bulanan mereka. Orang gegap-gempita boleh membeli dengan mengklik di media sosial dan barangan tersebut akan dihantar melampaui pos lancar. Barangkali namun yang berminat bagi membeli barangan tersebut hanya membayar dengan memasukan wang ke dalam bank yang telah ditetapkan oleh penjual. Oleh itu, medium ini boleh menjimatkan masa dan tidak perlu bersesak-sesak di pusat membeli belah bagi membeli sesuatu barangan.

Mudah lakukan menyerakkan warta

Aplikasi media sosial yakni alat yang mudah bakal menyebarkan butir-butir. Laksana contoh, di waktu suntuk detik ingin melakukan majlis jemputan kahwin mesti mengejar bahan rakan-rakan masing-masing. Tapi kini dengan kecanggihan media sosial, kad kahwin dapat di letakkan di sana dan dimaklumkan kepada rakan-rakan. Selain itu, permintaan pertolongan panik seperti mana derma bakat jens tertentu cak bagi membantu pesakit tenat juga dapat disebarkan. Di samping itu, ada sekali lagi rakan-rakan yang bosor makan berkongsi berita dan mualamat yang berfaedah. Peristiwa terkini dapat diketahui berbarengan seperti informasi bidang perubatan, teknologi dan sebagainya juga dapat disebarkan.

Menceroboh hak peribadi

Wahana sosial merupakan teknologi komunikasi nan panjang lidah dan menjadi keperluan sukma. Namun, bukan semua individu menjadi pemakai teknologi mengikut kaedah atau cara betul. Tidak dinafikan, segelintir pihak menyalahgunakan telefon bimbit dan alat angkut sosial di internet untuk menganiaya ataupun menceroboh peruntungan peribadi hamba allah lain dengan mencelakakan, mengganggu, menuduh dan menabur umpat. Selain faktor pemakai seorang yang menyeleweng, gejala merusak berhubung penyalahgunaan teknologi ini boleh semenjak ketimbang keteledoran sesetengah pihak terhadap implikasi buruk umpama bukan jimat-jimat memperalat teknologi. Apabila pengguna tidak menyedari etika, batasan dan risiko eksploitasi teknologi komunikasi yang digunakan, tidak tidak-tidak mereka seorang akan terdedah dengan risiko menjadi pihak dianiaya atau terjebak kerumahtanggaan kes penyalahgunaan teknologi.

Penipuan atau pemalsuan

Pendayagunaan media sosial tak doang mendatangkan kesan yang maujud lebih lagi mendatangkan kesan destruktif iaitu penggunaan media sosial melalui internet menyebabkan berlakunya banyak penipuan atau pemalsuan. Hal ini demikian kerana, terdapat banyak kes penyemuan yang bermain terutamanya dalam kalangan remaja kuntum. Perkara ini disebabkan maka dari itu mereka yang baru dikenalinya melalui media sosial. Mereka biasanya akan mengikut semua kemahuan yang diminta maka dari itu rakan dalam alat angkut sosial tersebut. Seterusnya, remaja nona tersebut akan pergi ke ajang yang sudah lalu dinyatakan minus berfikir panjang. Sahaja demikian, setibanya di tempat yang dinyatakan oleh kenalan sarana sosial itu, mereka kelihatannya ditipu dan cak semau juga yang sudah lalu menjadi alamat rogol.

Intiha goresan mengenai Sarana Sosial

Kesimpulannya, penggunaan ki alat sosial ini mendatangkan pelbagai keistimewaan dan masalah kepada golongan remaja. Doang impak merusak yang wujud harus diberi perhatian yang serius oleh pihak berkuasa untuk mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap media sosial nan tidak bertanggungjawab. Sebagai hamba allah yang berakal pastinya kita perlu menangkis setiap perkara yang buruk. Pepatah ada mengatakan bahawa “mencegah itu kian baik daripada mengubati”.


Teladan Catatan:
Cara memanfaatkan media sosial

Source: https://karangan.net/kebaikan-dan-keburukan-media-sosial/
banner

×